HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Húsvét - távol az otthontól, más szokások

2010.04.09. 15:02 Sun Flower

Lélekben nagyon készültünk a Húsvétra, de itt nem nagyon láttunk előzetes jeleket arra vonatkozóan, hogy nagy ünneplés lenne. Illetve annyit, hogy a Szent József Katedrális homlokzatán kint volt egy Krisztus kép.
Nagypénteken, miután Tamás befejezte a fotózást, visszatértünk a szállodánkba és online munkába fogtunk. Olyan öt óra körül kezdtünk zenét hallani az utcáról. Tamás többször megjegyezte, hogy valami happening van, de mindketten inkább a gitározó fiatalokra tippeltünk, s tovább szörfölgettünk - na jó, Tamás kedvéért hozzáteszem, dolgozgattunk is - a neten.
45 perccel később mégiscsak lesétáltam a Katedrálishoz. Hatalmas tömeget találtam, a bejáratnál pedig a lefektetett, véres keresztet és dárdákat, vértócsák mindenfelé a földön... Lecsúsztunk a passióról :(

Lélekszakadva rohantam vissza Tamásért, aki csapot-papot félbehagyva nyakába vette a teljes fotófelszerelést és visszamentünk a Katedrálishoz. Hosszú sorok álltak az oltárnál, hogy hódolhassanak a Szent Kereszt előtt.
Végigvártuk, majd próbáltuk megtudni, hogy mikor kezdődik szombaton a körmenet. Mint már írtam, senkivel nem tudtunk angolul szót váltani, mindössze annyit sikerült megtudnunk, hogy hol van a wc...
Találtunk egy hirdetményt, természetesen vietnámi nyelven, amely szerint 6 és 8 órakor lesz valami. Hogy mi, azt nehéz lett volna kikövetkeztetni, és csak bizakodni tudtunk abban, hogy nem reggel 6 órára gondolnak...

Szombaton délután ennek megfelelően idejekorán megérkeztünk a Katedrálishoz. A homlokzaton már a Mennybemenetel volt látható, Regina szobra előtt is mindent felvirágoztak, felzászlóztak. A templom előtt egy hatalmas gyertya állt, páran szorgosan hordtak dobozokat, asztalokat. A dobozokból különböző gyetyák és mécsesek kerültek elő.
Körmenet nem volt, hanem a Katedrálisban 6 órakor éneklés kezdődött, mely egészen a szentmise kezdetéig tartott.
8 órakor megjelentek a főpapok és kezdetét vette a szertartás. A bejáratnál meggyújtották és megáldották a tüzet, majd mindenki átvette a lángot a saját gyertyájával.
A papok bevonulását követően megkezdődött a szent mise és a keresztelés. Az egész szertartás közel három órán keresztül tartott. Nem ez volt az első alkalom életemben, amikor idegen nyelvű misén vettem részt, hiszen a Camino során számtalan spanyol szertartást végignéztem. Ott valahogy követni is tudtam, nem sokban tért el az otthon megszokott ceremóniáktól. Itt lényegesen. Elmaradt a közös imádkozás, sokkal több volt az ének. Az Alleluja volt az egyetlen, amit felismertem.

Éjfél lett, mire visszaértünk a szobánkba. Meggyújtottuk a templom előtt vásárolt – természetesen rózsaszinű – zselé mécsest és csendben ünnepeltünk.
A neheze másnap következett. Miközben folytattuk Hanoi nevezetességeinek felkutatását, egyre csak az órákat, az időeltolódást számoltam. Tudtam, hogy otthon együtt a Család, a reggelinél körbeülik az asztalt. Nélkülünk...

Délután, amikor otthon még javában délelőtt volt,  kissé elcsigázva értünk vissza a szállodánkba. S alighogy rácsatlakoztunk a világhálóra, felugrott a kedves kis Skype-os jelzés: Zsófi online!
Pár perc múlva több mosolygó arc töltötte be a monitoromat. Sőt, még egy növekvő Pocakot is sikerült egyenes adásban megtekintenünk :)

Anya legyen a talpán, aki ilyen helyzetben megállja könnyek nélkül. Nekem sem sikerült.
Igaz, nem is akartam. Sírtunk többen, szinte mindnyájan, de ezek az öröm könnyei voltak.

Mert bár az idei húsvétunkból kimaradt a kötözött sonka és minden egyéb finomság, a legjobb dolog mégis megtörtént. Legalább ilyen formában együtt lehettünk :)
 

 A Szent József Katedrális homlokzata Nagypéntek délutánján
 
 Ugyanez esti fényben
 
 Hódolat a Szent Kereszt előtt
 
 Gyónás - nem elrejtve az illetlen szemek elől
 
 Nagyszombat - szent mise előtt. Már csak nyolc gyertya ég...
 
 Megkezdődött a szent mise
 
Örvendezés a Katedrális homlokzatán is
 

 


 

2 komment

Címkék: család húsvét hanoi szertartás

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr461907442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2010.04.13. 14:50:11

Már egy ideje olvaslak, és szinte ott vagyok veletek. Nagyon emlékeztetnek a bejegyzéseid az ázsiai utazásaimra. Szóval, csak így tovább!
Még valami: Regina pacis jelentése "Béke királynéja". A Regina név innen ered. De helyesen ebben a kontextusan királynét jelent, azaz Máriát.

Sun Flower 2010.04.14. 15:34:58

Köszi a kiegészitést, Sellőlány!
süti beállítások módosítása