HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Mid-Autumn Lantern Festival

2010.08.27. 16:58 Sun Flower

A Holdújév után a második legfontosabb ünnep a kínai naptárban a Mid-Autumn Lantern Festival, melyet egyszerűen Moon Festival-nak is neveznek.

Ez a nyolcadik hónap 15. napjára esik, idén éppen szeptember 22-re.
Sajnos (vagyis nem annyira sajnos:), akkor én épp nem leszek itt, ezért írok róla most. Meg azért is, mert mint jeleztem, a városban máris nagy a készülődés, rengeteg piros-sárga színű sátrat állítottak fel, a kis árusoktól a supermarketekig minden tele van csecsebecsékkel.

A nevéből is adódóan az őszi Napéjegyenlőséget ünneplik, amikor is a Hold a legnagyobb teljességében és alakjában látható. Azaz ezen a napon van a legkerekebb Telihold.
Az ünnep hagyománya 3000 évre nyúlik vissza.

A földművesek ekkor ünneplik a megfeszítő és kemény nyári munkák végeztét.
Ezen a napon a családok és barátok hagyományszerűen összejönnek, hogy együtt örüljenek és áldják a betakarítás ünnepét. A világító Hold fénye alatt Hold-süteményeket és pomelo-t esznek.

Az ünnep tradicionális étele a Mooncake-nek nevezett kínai sütemény, amely számtalan változatban készül és természetesen előresütötten is kapható (csak úgy, mint nálunk a karácsonyi beigli, ami azért boltban véve soha nem az igazi:))

A Mooncake hagyományosan kerek vagy négyszögletes alakú és kb. 10 cm átmérőjű. A belsejét többnyire lótuszmag-krémmel töltik. A közepén egy vagy több egész tojássárgája is lehet, kacsatojásból, mely a Teliholdat szimbolizálja.
A hagyományok szerint a sütemények tetején kínai karakterek lenyomata található, melyek a hosszú életet, harmóniát és természetesen magát a Holdat szimbolizálják.

Gyanítom, kevésbé régi hagyomány alapján, napjainkban mindenféle színes, izgő-mozgó állatkákat és kevésbé beazonosítható szörnyecskéket vásárolhatunk gyermekeinknek a közelgő ünnep alkalmából.

Bár ez az ünnep inkább a mi arató-mulatságainkkal hozható összefüggésbe, nekem mégis a karácsony jut eszembe.
Régi idők karácsonya, amit javarészt magam át sem éltem, inkább a Szüleim elmeséléséből és csodálatos régi történetekből ismerek.  Amikor még házilag főzték a szaloncukrot. Amikor kézzel ezüstre festett diók, fenyőtobozok, kis papírházikók és szalmából font angyalkák kerültek fel a fenyőfákra. És ha jutott egy darab sült alma a családnak, már az is boldogság volt. De az volt a legnagyobb boldogság, hogy békében, szeretetben együtt lehettek.
Mert, ahogy látom, ez az ünnep éppúgy a kereskedelem uralmának esik áldozatul, mint a mi karácsonyunk.

Nem baj, azért én idén karácsonykor is előveszem a féltve őrzött és selyempapírba csomagolt ezüstdiót, papírházat és szalmaangyalkát, ami a Nagymamámról maradt rám.
És éppen úgy azokat teszem a karácsonyfára, ahogyan minden évben…

Az ünnep alkalmából ezekkel az ajándékokkal varázsolják el a gyerekeket.
A képre kattintva videó!

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

 

 

A kép alján, ez alatt a "gyönyörű" páva alatt jól látszik a vitrin, az előregyártott Mooncake-ekkel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooncake az asztalunkon. Jól mutat. Az ize édeskés, nagyon tömör tészta. A belsejében pedig egyben van a tojássárgája. Na, azt kihagytam volna...:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnep gyümölcse a pomelo. Gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmasra nőtt grapefruit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borzalmasan macerás megpucolni. De szerencsére igy is árulják :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: telihold festival őszi napéjegyenlőség mid autumn mooncake lanterrn

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr712252504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása