Online Pszichológus

HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Légy került a levesünkbe....

2010.08.05. 18:06 Sun Flower

Na, jól elhanyagoltam a blogot pár napig, pedig nincs semmi baj velünk, sőt, éppen hogy elég rendesen megsokasodtak a tennivalóink, amennyit lehet, irok majd ezekről is.
Viszont tartozom még egy Vung Tau-val kapcsolatos bejegyzéssel. Tartozom magunknak és persze a nagyvilágnak is azzal a történettel, hogy miért is jöttünk vissza fájó szívvel Saigonba azon a bizonyos hétvégén...

Arról már írtam, hogy szombat délutánra igencsak belendült az eső, gyakorlatilag majdnem elmosta az egész esti karneváli felvonulást is. Tamás előző este szerencsésen végigfotózta a főpróbát, még esőmentesen, így nem aggódtunk annyira, lett képanyag bőven. 

Miközben valamennyi csapathoz hasonlóan a magyarok is felálltak a karneváli sormenethez, Thang kapva kapott az alkalmon, hogy ráérünk és megkérte Tamást, videózza végig a felvonulást.
Kiválasztottunk egy tuti helyet, ahonnan minden jól beláthatónak tűnt és Tamás felállította a videó állványt. Ekkor odajött a helyi TV stábja meginterjúvolni Tamást arról, hogyan érzi magát a fesztiválon, hogyan került ide, mi a véleménye a szervezésről, stb. Az interjú végén megkérdezték a nevét, mire Tamás a legnagyobb természetességgel elővette a nadrágja oldalzsebéből a dugi-vastag pénztárcáját és átadott egy névjegyet. Ezután a visszatette a pénztárcát, rágombolta a zsebet, ahogy szokta...

És este 8-kor elindult végre valahára a karnevál. A tömeg közben egyre nagyobb lett, mindenki egyre előrébb jött, mindent látni akart, lökdösődött, a kamera elé álltak, rugdosták az állványt. Az eső meg rendületlenül esett.
Tamás a fején áthajtott esőkabáttal védte a kamerát, miközben próbált lavírozni, egyensúlyt tartani a tömegben.

És valamikor itt léphetett be a helyzetbe az a bizonyos légy, amelyik zsebtolvaj formájában jelent meg a képben. Nyilvánvalóan előtte láthatta, hova teszi Tamás a pénztárcát, majd kihasználva a kamerára és a tömeg elől való lökdösődésre terelt figyelmét, elég egyszerűen sikerült a zsebet kigombolva elemelnie Tamás tárcáját :(

10 órára hivatalosak voltunk a közeli szállodában egy fogadásra, amelyet a magyar nagykövet adott a jelenlévő magyaroknak.
Jómagam fél 10-kor ronggyá ázva bevonultam a szálloda halljába, hogy valamelyest átmelegedjek, megszárítkozzak. Tamás negyedóra múltán jelent meg, zaklatottan, kiborultan. Akkor észlelte ugyanis, hogy üres a zsebe :(

A pénztárcája nem azért volt dugi-vastag, mert annyi pénzt tartott benne. Száznéhány dollár, meg némi dong. Ennél sokkal súlyosabb, hogy három bankkártya, valamennyi magyar okirata – beleértve a személyi igazolványt, lakcímkártyát, jogosítványt, TAJ- kártyát, adókártyát – is benne volt. Nem beszélve apró és pótolhatatlan személyes emlékekről…
Ja, és persze benne volt a szárnyashajóra szóló vissza-jegyünk, amit eleve durva felárral vettünk egy helyi neppertől. Hogy az miért ott volt, nem is értjük, hiszen a jegyeket többnyire én őrzöm. És persze azt se kérdezze meg lehetőleg senki, hogy mi szükségből volt ott Vung Tau-ban az összes magyar okmány. Ezt a kérdést már feltettük magunknak. És a „nem kellett volna” válasz már mit sem módosít a történteken....

Mindenesetre azonnal visszarobogtunk a szállodába, ahol a laptopról előszedtük az összes adatot és eszement telefonálásba kezdtünk a bankkártyák letiltása érdekében. Eszement csak azért lett, mert természetesen mindhárom banknál automata jelentkezett, a kártyaszámon kívül mindenféle pin-kódokat kérve, állandóan visszadobva a főmenühöz. Hétszáz forintos telefonálási percdíj mellett negyedórák teltek el az automata meghallgatásával.
Az OTP-t egyáltalán nem sikerült elérnünk, hajrá hazai bank, hajrá ügyfélszolgálat! Végül a Fiamat kellett felhívnom, hogy otthonról kapcsolatba lépjen egy ügyintézővel és letiltsa a kártyát.

A Raiffeisent tízedik hívásra sikerült elérnünk, alig húszperces procedúra nyomán – Tamás összes fel-és lemenőjét beazonosítva, részletes tájékoztatást nyújtva a további tennivalókról -, le is tiltották végre a kártyát.

A CIB-nél ezek után már nem is próbálkoztunk telefonálással, Tamás egyszerűen internetes átutalással lenullázta a számláját.

És akkor még a bankokhoz kis adalék: nyilvánvalóan bárki is tiltja le a kártyáját, azért teszi, mert ellopták, elvesztette. De természetesen a nagy mágnások ebből is pénzt csinálnak. A letiltás díja tízezer forint. Ha még nem lenne elég a lopás által keletkezett károd…
Aztán az újabb kártya újabb pénz. Meg persze idő, mire mindazt elintézed, hogy minden papírod meglegyen.
Összefoglalva Tamás legközelebbi otthon-tartózkodásunkkor nem nagyon fog unatkozni. Viszont könnyű lesz a Vele való találkozás. Az önkormányzatnál, vagy valamelyik bankfiókban, miközben hosszas sorállás közben várakozik, bárki találkozhat és elbeszélgethet Vele :)

Hogy hogy éreztük magunkat, különösen Tamás, mire a szükséges letiltási procedúrán túljutottunk, úgy gondolom, nem kell részleteznem. Remélem, nem sok olvasóm élt át hasonló szörnyűséget, de azért nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy mindezt átérezzük…

Tamás persze a maga gyakorlatiasságával a másnapot korán reggel a szárnyashajó jegyirodáján kezdte. Szerencsére én emlékeztem arra, hogy a feketén vásárolt két jegy a 99-es és a 133-as székre szólt, bár ez utóbbiban nem voltam teljesen biztos. Ettől függetlenül szemrebbenés nélkül kiállítottak két újabb jegyet a 99 és 100-as ülésekre. Természetesen úgy, mintha mindez új vásárlás lenne, azaz megint ki kellett fizetni, de ezúttal felár nélkül.

Napközben körbesétáltuk és alaposan átfésültük a környéket, a tett színhelyét. Abból indultunk ki, hogy az illető nyilván magához vette a pénzt, majd minél előbb szabadulni akart a „bűnjeltől”, azaz valahol eldobta a tárcát a számára használhatatlan iratokkal. Sajnos nem találtuk.
Pedig a koncepciónk jó volt. Mint megtudtuk, a szlovák nagykövet fia ugyanígy járt aznap este. Csak neki a pénztárcájában volt a hotelkártya, és leadta valaki a recepción. Minden irata megmaradt, csak a pénze tűnt el.

Mi nem voltunk ilyen szerencsések. Tamásnak mindössze egy útlevele maradt, amit hál’Istennek a szállodánkban le kellett adni a bejelentkezéskor.

Tanulság? Több is van. A haragunk azonban semmiképpen nem fordul a vietnámiak irányába, nem vonjuk le azt az általánosítást, hogy lopnak. Ez az eset bárhol a világban megtörténhetett volna, különösen egy ilyen tömeggel telt helyen.
Az üzenetünk csupán annyi, hogy itt is, és mindenhol vigyázni kell a saját értékeinkre.

És még valami: eléggé szorongva szálltunk fel a szárnyashajóra, amiről tudtuk, hogy napokkal korábban minden jegy elkelt. Mi lesz, ha megjelenik valaki, hogy a 100-as helyre szól a jegye? De senki nem jött.
Ez is egy tanulság: amikor azt hallod, hogy minden jegy elkelt, egyszerűen oda kell menni az irodába bejelenteni, hogy elveszett, ellopták a jegyedet, megjelölve egy kitalált székszámot. Felár nélkül kapsz másikat és máris tuti helyed van :)

Most csak egy kép. Irtam már, hogy a szárnyashajó állapotával kapcsolatban elég komoly aggályaink voltak. Nem véletlenül. A becsukhatatlan ablak csak egy dolog... Utastársunk esernyővel volt kénytelen védekezni a beömlő viz ellen...

 

1 komment

Címkék: vietnám tau veszélyek zsebtolvaj vung

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr702201682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2010.08.06. 11:13:03

Sajnos, ez velünk itthon történt meg. Történetesen egy ír barátom volt itt látogatóban egy 4 hónapos Interrailes utazás keretében. Az autónk épp lerobbant és busszal kísértem ki a pályaudvarra. NEKI is a zsebes nagrágja oldalsó zsebében volt a pénztárcája az ÖSSZES iratával együtt (tipikus). Végig egymással szemben állva beszélgettünk, mégis egyikünk sem vette észre, amikor kirabolták. Gyakorlatilag azt sem láttuk, hogy bárki odahajolt volna. Mondanom sem kell, ittléte meghosszabbodott pár nappal és abanki letiltós procedúrát együtt csináltam végig vele (fel volt készülve, mert volt egy listája erre az esetre). Nekem mérhetetlenül ciki volt az egész, égtem az országunk miatt. De ő jó írként, miután végigértünk a procedúrán és Western Unionon keresztül pénzt küldetett magának a családjával, nevetve előkotort a hátizsákja mélyéről valamennyi dugipént, beváltotta és meghívott egy vacsorára. Szóval fel a fejjel - és használjátok a tanulságot. Zsebesgatya zsebe csak divatkellék, erszén a póló alatt lapul a mellkason vagy titkos zsebben a nadrág belső derekánál. (Mi így jártuk végig Indonéziát, a rúpiamilliók ugyan állandóan itt-ott dudorodtak, de sosem próbált senki kirabolni minket.)
süti beállítások módosítása