Online Pszichológus

HTML

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Angkor műemlékei

2010.05.26. 11:37 Sun Flower

Kambodzsai élménybeszámolómban - némi kanyarulatok előtt - ott tartottam, hogy szerencsésen visszaérkeztünk Koh Kerből Siem Reapbe.

A következő három napunk intenzív Angkor-látogatásokkal telt. Talán csak én voltam tájékozatlan, de valahogy azt képzeltem, hogy Angkor az egy hely, a szó szoros értelmében.
Már az utazásra készülve meglepődve tapasztaltam, hogy erről szó sincs, van külön Angkor Wat és Angkor Thom. Amikor pedig arról is olvastam, hogy mindezek mellett számos műemlék övezi az egykori fővárost, végképp összezavarodtam.
Beszereztük a Lonely Planet Kambodzsáról szóló könyvét, ami tovább fokozta a zavart. Véleményem szerint a Lonely Planet gyakorlatilag használhatatlan. Főleg, ha a térképein próbál az ember eligazodni. Tényleg nem értem, hogy miért van mindenki annyira oda a sorozatért, nekem számtalanszor jött erős késztetésem, hogy a Vietnámról szóló könyvet most azonnal a kukába dobom. Maximum annyit nyújtott, hogy jókat szórakoztam a szerzők egy-egy megjegyzésén. Na, ez csak egy kis kitérő volt...

Amikor megérkeztünk Phnom Penhbe, számos nagyon korrekt, ingyenes kiadványt találtunk a hotelünkben, nem csak a fővárosról, de Angkorról is. Teljes részleteiben ismertetik mind Kambodzsa teljes történelmét, mind a látnivalókat. És persze a hotelek, bárok, shoppinglehetőségek listáját is. Kicsit olyan, mint az otthoni Pesti Est, csak sokkal-sokkal gazdagabb, szinvonalasabb és részletesebb.
Ezeket olvasgatva rádöbbentem, hogy nem csak Angkorral, hanem egyáltalán, a Khmer Birodalom jelentőségével kapcsolatban meglehetősen hiányosak az ismereteim. Szerencsére kiderült, hogy nem arról van szó, hogy ellógtam a történelemórákat (mert minek is tagadnám, bizony volt olyan időszak is az életemben, amikor szívesebben jártam az iskola mellé), vagy haszontalan nebulóként nem készültem fel a leckéimmel. Bármelyik magyarral beszéltem itt azóta, kiderült, hogy úgy ahogy van, mindnyájunk előtt ismeretlen maradt az a tény, hogy volt itt valaha egy nagyon is erős és jelentős birodalom. A hazai történelemtanítás erről egyszerűen elfelejtkezett, vagy nem tartotta említésre érdemesnek. Tanultunk Indiáról,  Egyiptomról, na persze, Szovjetúnióról és Kínáról, meg még hadd ne soroljam..., de a Khmer Birodalomról soha egy szót sem.

Pedig a fővárost, Angkort 802-ben kezdte építeni II. Jayavarman, és a rövid 16 éves Koh Ker-be való költözéstől eltekintve egészen 1432-ig volt a Khmer Birodalom fővárosa. A köztes több mint 600 év alatt természetesen királyok sora követte egymást, akik újabb és újabb templomokat, víztározókat és palotákat építettek. A város középpontját mintegy ezer templom képezi, az egész terület többezer négyzetkilométeres.

Angkor Wat temploma a khmer civilizáció legfontosabb szent épülete, ma a világ legnagyobb vallási műemléke. Gondosan megmunkált homokkőből épült, a legmagasabb pontján 65 méter magas, és egy négyzetkilométer területen helyezkedik el. Építésében igen művelt pap-építészek vettek részt, akik különleges mértékegységet és csillagászati számításokat használtak a tervezés során.
A blogom terjedelmét messze meghaladná, hogy leírjam Angkor egészével kapcsolatban a részletes adatokat, akit bővebben érdekel, megtalálja a neten. Legyen elég egy nagyon beszédes adat: hozzászámítva a városmagon kívüli települések lakosságát is, fénykorában Angkornak  több mint kétmillió lakója volt. Ugyanebben az időszakban Londonban mindössze 50 ezer ember élt!!!
Nem véletlen, hogy előzetesen csak Angkor fő épületeiről tudtam. Ahogyan láttuk, az utazási irodák is elsősorban erre a két helyre viszik el a turistákat, maximum útba ejtenek még egy-két látványosabbat.

Ezért is volt különleges a helyzetünk Sam-mel, a sofőrünkkel. Igazi nevén Sambath, vagy a még igazibbat nem is tudjuk, de mivel sosem tudtuk kiejteni a megfelelő khmer hanglejtéssel, leegyszerűsítettük a megszólítását.
Sam tehát khmer, jól beszél angolul, és ami még ennél is fontosabb, megfelelő helyismerettel rendelkezik. Pontosan tudja, hogy mit érdemes megnézni, ismeri azokat a helyeket is, amelyek teljesen rejtve vannak a hétköznapi turisták szemei elől. Neki köszönhetően jutottunk el számos csodálatos műemlékhez, ami három napba betömöríthető, azt mindet megnéztük. A látott élmények feldolgozásához lehet, hogy három év sem lesz elegendő...
 

 Preah Ko műemlékei
 Angkori makettek Preah Ko-ban
 Bakong
 Műemlékvédelem :)
 
 Ta Prohm - Tamés egyik kedvenc helye. Kétszer is megnéztük.
 Tamás és Sam Ta Prohm-ban
 A természet és az emberi kéz egyaránt csodákra képes
 Tamás panorámázik...
 ... és szeret :)
 Képtelenség betelni a látvánnyal...
 
 
 Lacinak (zöld sapkában látható) szintén hálával tartozunk. Velünk volt, segédkezett, kalauzolt, olykor vállára vette a nem kevés kg-ot nyomó fotófelszerelést.
 Egy újabb helyszin: Ta Som

 

2 komment

Címkék: kambodzsa angkor műemlékek

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr792032505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkánygyümölcs 2010.07.13. 21:16:25

Nekem is Ta Prohm vált a kedvencemmé. Mi 2004-ben voltunk a férjemmel Angkorba (akkor még csak vőlegényem :) ), fantasztikus életreszóló élmény volt :) Azt nem láttam vagy csak elkerülte a figyelmemet, hogy Bantejszrei-ben voltatok-e, mert azt mindenképp ajánlom (gondolom még tervezitek a visszatérést :) ), az olyan mint egy kis ékszerdoboz!

ildiko22 2010.07.15. 10:02:21

Kedves Andrea!
nagyon tartalmas és érdekes a blogod, sok információt írsz. :-)
Kérdezhetnék egy pár dolgot tőled? Ha nem itt, akkor tudnál emailben válaszolni?
A párommal év végén szeretnénk Délkelet Ázsiába utazni. Több célpont is van: Szingapúr, Malájzia, Hongkong, Kambodzsa, Vietnam és Burma. (hogy mi fog beleférni 4 hétbe, az más kérdés)Egyénileg tervezzük az utazást. Kambodzsába mindenképpen szeretnénk eljutni, vagy Burmából menet vagy Szingapúrból. Azt szeretném kérdezni tőled, ha megérkezünk Siam Reapba, akkor onnan helyiekkel tudunk elmenni Angkorba? Ti hol találtátok a Sam nevű idegenvezetőtöket? Mert ahogy olvasom, nektek nagyon szerencsétek volt vele. Gondolom ott nagyon sok helyi kínálja a szolgáltatásait, hogy ő elvisz ide-oda. Általánosságban mindenkiben meg lehet bízni?
Az az igazság, hogy én még sosem voltam Ázsiában, és sajnos bizalmatlan vagyok a keleti kultúrájú emberekkel. Pedig ők biztos hálásak azért, hogy a turisták oda mennek.
A szállások Kambodzsában és Vietnamban milyenek? (Nagyon félek a pókoktól, rovaroktól, hüllőktől) Neked mik a tapasztalataid?

Bocsánat, ha "hülye" kérdéseim voltak, de nem jártam még arrafelé és tényleg szeretnék eljutni, viszont félelmek is vannak bennem. :-(

Köszönöm előre is a válaszodat!
Ildikó
süti beállítások módosítása