HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Jótékonysági aukció és Tamás esete a vietnámi képkeretezővel...

2011.03.08. 12:00 Sun Flower

A Saigonban működő Consular Club felhívást tett közzé a múltkoriban, miszerint a jótékonysági aukciójukhoz alkotásokat keresnek. Tamás nagyon lelkesen felajánlotta egyik fotóját.
Persze mindez azzal járt, hogy saját költségen ki is kellett nyomtattatnunk és bekereteztetnünk a képet.
Ez mondjuk önmagában nem jelentene nagy gondot, ha már jótékonyságra adja az ember a fejét…:)

A nehézség inkább az, hogy a magunk számára is hónapok óta próbáltunk találni olyan nyomdát, amelyik nagyméretű képek nyomtatását vállalja. Bármilyen nagy is ez a város, nem volt egyszerű.

Végre meglett a nyomda, Tamás gyönyörűen elkészítette a nyomtatandó felületet, címmel ellátva, 100 x 65 –ös méretben.
Boldogan újságolta, hogy nagyon jó minőségben dolgoznak, megtartva az eredeti, élénk színeket.

Ezek után, hóna alatt a képpel el kellett battyognia a város másik részébe, mert persze a nyomtatás és keretezés még véletlenül sem ugyanazon a helyen történik.
Az ajánlott keretező péntekre vállalta volna a munkát, természetesen egy vagyonért.
Pénteken már késő, a szervezők szerdára kérték a kép leszállítását, hogy még katalogizálni is legyen idejük.
Így aztán tovább keresgélt a környéken, mígnem rátalált az Art & Frame nevű üzletre, amelyik kifejezetten festmények és fotók keretezésére szakosodott. Megbeszélték az ottani munkatárssal a méreteket, aki másnapra el is vállalta a munkát.

Szerdán reggel vidáman indultunk a képért. Még inkább felderültünk a buszon, ahol a kalauz elhasznált jegyet adott. Trükkös, de hát valamiből neki is élnie kell…:)

Amúgy nagyon durván felment ebben az évben a buszjegyek ára. A korábbi háromezer dongról négyezerre emelték a tarifát. Jóllehet, ez még mindig csak 40 magyar forintot jelentve, messze nem vetekedhet az otthoni BKV díjszabásával, de akkor is jelentős mértékű emelkedésnek számít.

Széles jókedvünk meglehetősen lelohadt, amikor az Art & Frame-ben elénk tették Tamás bekeretezett fotóját. Az eredeti 100 x 65 –ös méretet egyszerűen önkényesen megkurtították, levágva az alsó címet, a kép alsó részével együtt, így éppen hogy ott maradt Tamás neve. És persze felül és baloldalt is levágtak vagy 15 centit.

Első pillanatban egyszerűen nem jutottunk szóhoz a megdöbbenéstől. Aztán kijött belőlünk a felháborodás-áradat. Persze szerencsétlen pultos lány sokat nem tehetett a dologról, maximum annyit, hogy felhívta a kollégáját telefonon. És ezután váltig állította, hogy Tamás kérte a kép levágását...

Ettől kezdve záporoztuk a kérdéseinket: miért nem vágják ketté a portréfestményeket bekeretezés előtt? Vagy a tájképeket, a fatörzs közepénél? Vagy a csendéletet, megfelezve a gyümölcsöstálat? Tamás még azt is megkérdezte a lánytól, mit szólna, ha most ollóval levágnánk a fele haját?

A lány pislogott, a tipikus ázsiai „loosing face” elleni védelem jegyében ki nem mondta volna, hogy igazunk van. Viszont szemrebbenés nélkül becsomagolta a képet, amikor kijelentettük, hogy nem fizetünk többet a keretezésért a már letett előlegnél.
Azt hiszem, jócskán megkönnyebbült, hogy legalább az előleget nem kértük vissza :)

A megcsonkított fotót annak rendje és módja szerint leszállítottuk a szervezőnek.
És pénteken este, az aukción rá is talált új tulajdonosa, akinek természetesen most újfent kinyomtattatjuk és bekereteztetjük az eredeti méretű képet.

Az Elefánt vízesésről készült fotó eredeti méretben, és megvágva :(

7 komment

Címkék: jótékonyság aukció vietnám

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr862721360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zseezsee 2011.03.08. 12:18:13

:)
viccesek vagytok:)

wolfyattila 2011.03.09. 00:29:56

Mit mondhatnék?
Welcome to Vietnam :)
Amugy ha gondok vannak vagy segitségre szorultok,
szerintem nyugodtan hiívjátok fel Minh-t.
Biztos örömmel segít.
Lehet hogy hamarosan találkozunk. :)

sellőlány 2011.03.09. 09:50:32

A történet ismeretében utólag pláne extrán bátor voltál, hogy kipróbáltál egy kinti fodrászt! A fogorvos, orvos hasonló tévedésre már nem is merek gondolni. De a kép gyönyörű, nagyon profi a feliratozás! El kéne gondolkodnotok egy profi képes kalendáriumon (lehet, hogy nem mondok újat), amit szállodák, éttermek, szuveníresek forgalmazhatnának a turistáknak.

Sun Flower 2011.03.14. 05:23:38

@wolfyattila: Köszi Attila, és hajrá, gyertek!!!!

Sun Flower 2011.03.14. 05:25:18

@sellőlány: Köszi Sellőlány! Tudod, tervekben, ötletekben nem szenvedünk hiányt.... :)

sellőlány 2011.03.15. 20:50:33

Ebben biztos vagyok, csak hát sok szem többet lát alapon jutott eszembe. :-) (Egy időben szerveztem művészeknek időszakos kiállításokat, így ez a vénám mindig előjön, ha valami klassz dolgot látok.)
Kérdés: a Japánt érintő katasztrófából mennyi érezhető Vietnámban?

Sun Flower 2011.03.17. 04:04:54

@sellőlány: Köszi Sellőlány, jól jönne itt nekünk egy profi kiállításszervező :)
A katasztrófa Vietnámot nem érinti...
süti beállítások módosítása