Online Pszichológus

HTML

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Ghost Day

2010.08.26. 18:25 Sun Flower

Kedden, a kínai naptár szerinti hetedik hónap 15. napján, Teliholdkor Ghost Day ünnepe volt. Nevezik Hungry Ghost Festivalnak, vagy Vietnámban Vu Lan Festivalnak.
Leginkább talán a mi Halottak Napja és Mindenszentek ünnepünkhöz hasonlítható, de sokkal átfogóbb.

A buddhista gondolkodás szerint ezen a napon a Szellemvilág, azaz a Mennyország és Pokol határai megnyílnak az élők világa felé.
Számos rituálé segíti az eltávozottak szenvedéseinek megkönnyitését. Különböző tárgyak készülnek a visszalátogató ősök számára papírmaséból: házak, autók, ruhák, aranyak, pénzek. A szokásosnál is lényegesen több tömjén és füstölő fogy.

A családok összejönnek és az asztalnál az eltávozott ősöknek éppen úgy megterítenek, mintha még élnének.
Ezen a napon a gyermekek a hálájukat az életben lévő szüleiknek is kifejezik, megköszönik a születésüket és a róluk való gondoskodást.

Ez a nap kiemelkedő, de amúgy az egész hónap, mint Ghost Month, a szellemek jegyében telik.

Az utcai árusoknál kirakott portékából izgatottan válogatnak az emberek. Elképesztő mennyiségben vásárolják a különböző, fentebb említett papírmasé dolgokat. Amelyeket amúgy az este folyamán elégetnek, többnyire az üzletük előtt, ezzel mintegy támogatást kérve egészséghez, szeretethez, békéhez, anyagi gyarapodáshoz.

A rituális égetés ettől a naptól függetlenül is elég gyakori, jóllehet tiltott. Számtalanszor látunk az utcán kötegszámra meggyújtott füstölőket, égő papírokat, papírpénz-utánzatokat.

Az egyszerűbb és talán rohanósabb vásárlók számára nagy zacskóban egységcsomagot árulnak. Mi is beneveztünk egy ilyenre, 25 ezer dongot igazán megért, hogy kielégítsük a kíváncsiságunkat...

Nem kis izgalommal bontottuk ki idehaza a csomagot. A tartalmát szépen elrendeztük és mécseseket gyújtottunk körülötte. Természetesen ezen kívül semmilyen rituális égetést nem végeztünk, és a csomagot másnap szépen elraktuk a szekrény aljába, emlékbe.
Viszont nekünk is jó alkalmat teremtett az este arra, hogy egy kicsit megemlékezzünk eltávozott Szeretteinkről.

 
 Papirból bármi beszerezhető
 Rituális égetés - amúgy egy benzinnel teli motor mellett
 A mi kis szerzeményeink, mécsesekkel

 

Szólj hozzá!

Címkék: lan day vu festival ghost

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr802250155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása