Online Pszichológus

HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Saigoni kakasok

2010.07.15. 16:15 Sun Flower

Most már elegendő ideje lakunk itt ahhoz, hogy némi összegzést készíthessünk.
Ahhoz képest, hogy Saigonban nem találni helyet, ahol ne dübörögne ezerrel az építkezés, és ahol ne lenne folyamatos motorzaj, sikerült egy nagyon csendes részt kifognunk. Építkezés persze körülöttünk is van, de valahogy nem jön fel hozzánk a zaja. Olykor néhány lángvágó, de az teljes mértékben elviselhető :)

Ettől eltekintve úgy élünk, mint valami magyar faluban. Éjfél körül a környék teljesen elcsendesedik, szinte a légy zümmögését is hallani lehetne. Már ha lenne légy. De itt, a nyolcadik emeleten szerencsére nincs.
Van viszont ezernyi kis apró zöld repülő bogár, akik rendre benépesítik a dolgozószobánkat és hihetetlenül élesen csípnek. De az ő idejük is most már leáldozott, mert beszereztük a megfelelő Johnson-os szert ellenük...

A magyar falvaktól eltérően itt egy kicsit azért másképp zajlik az élet. Egy-egy járókelő, vagy szokatlan zaj hallatán itt is elkezdenek ugatni a kutyák ezerrel, de a különbség az, hogy a kakasok azonnal válaszolnak rá.
Saigonban ugyanis szinten mindenki tart kakast. Mégpedig nagy becsben, amikor rásütne a nap szegény jószágokra, azonnal letakarják vesszőkosárral. Kakasokat városszerte mindenhol látni. Még a legforgalmasabb utakon is, a fák mellé kikötve. Igazi kultusza van tehát a kakasoknak.
A miérttel kapcsolatban két dologra tippeltem: az egyik, hogy kakasviadalhoz tartják őket. A másik, hogy faluról származó saigoniak, akik így őrzik a vidéki élet hagyományait. A harmadikra, hogy levágják őket vacsorára, gondolni sem akartam :)

Nos, azt sikerült megtudnom, hogy a két előző feltevésem a helyes. Viszont a kakasviadalokat nemrég a vietnámi kormány betiltotta, tehát ez a szórakoztatási mód már nem működhet. Elvileg…
Tegnap az ablakunkból kinézve, minden tiltás ellenére egy kakasviadalnak voltunk szemtanúi. Egész csapat állta körül az állatokat. Nyilván gyorsan le kellett zavarni a meccset, olyannyira, hogy mire Tamás felszerelte a teleobjektívet, mindenki szétszéledt…

Az azonban bizonyos, hogy az itteni kakasok fittyet hánynak a napfelkeltére. Kukorékolnak egész álló nap és éjjel, mindentől függetlenül. Ha a kutyák éjszakai ugatásba kezdenek, különösen nagy szorgalommal válaszolnak.
Mindez messze nem panasz, inkább ténymegállapítás. Aludni simán tudunk tőlük. És tényleg azt a feelinget adják, mintha egy kis magyar faluban lennénk.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: saigon kakasviadal kakasszó

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr282153776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása