HTML

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Buli a tetőn, a levesnek meg annyi....

2010.07.12. 16:45 Sun Flower

Ahogyan az előző lakhelyünkön, természetesen itt is elsőként a piacot kutattuk fel. Tamás egész héten hihetetlen lelkesedéssel szervezte a szombat esti tetőteraszos, naplementenézős, lakásavató bulinkat, s bár a legtöbben szabadságon vannak, szerteszét a nagyvilágban, azért mégiscsak sikerült összetoborozni néhány barátot.

Így aztán szombaton délelőtt lementünk piaci nagybevásárlásra. Mindenfélét összevásároltunk, olyan zöldségféléket is, amiknek a nevét sem tudom, leginkább szagolgatás nyomán válogattam. Már régen terveztem, hogy főzök egy finom húslevest, amolyan vietnámi-magyarosat.
Hogy Tamás milyen szinten van elvarázsolódva az itteni életünktől, ahhoz elég, ha csak annyit írok, hogy Ő maga javasolta, hogy vegyünk húst a piaci hentesnél. Az itteni húsárusításról már raktam fel képeket korábban, most emlékeztetőül annyit idéznék fel, hogy mindenféle hűtés nélkül ki vannak rakva a húsdarabok a fém- vagy faasztalra, a legyek pedig szépen ott sorakoznak rajtuk. Sok mindent lehet mondani, csak épp azt nem, hogy ínycsiklandó a látvány. S ha mindehhez hozzáteszem, hogy hajnalban rakják ki, és ha estig nem adják el, akkor estig ott áll a 38 fokos hőségben, gondolom, nem kell részleteznem a terjengő szagokat…

Hát egy ilyen hentes pultnál mondta Tamás a déli hőségben, hogy vegyünk húst. S bár szemmel láthatóan nem vett mély levegőt, olyannyira meggyőző volt, hogy rövid habozás után rábólintottam az ötletre. Főleg, hogy látszott egy szebb, mócsingnélküli darab, amiből a hentesnő kis szeletkéket vágott nekünk.
Miután annak rendje és módja szerint minden szükséges és szükségtelen dolgot felvásároltunk, boldogan tértünk haza. Már előre örültem, hogy végre felavathatom az ötliteres nagyfazekat, lesz leves bőven, napokra le lesz tudva a gond a főzésről:)

Megpucoltam és feldaraboltam az összes zöldséget, beleraktam a fazékba, majd elővettem a húst a nylonzacskóból. Na, ez az, amit nem kellett volna! Vagy ha már, akkor ott, abban a pillanatban kellett volna az egészet a kukába dobnom...
Akkor sem, és azóta sem tudom megválaszolni azt a kérdést, hogy végül miért is tettem bele a vízbe a zöldségek közé. Mert azt, hogy majd a főzés nyomán elmúlik a szaga, egy pillanatra sem hittem. De jókislány módjára tartottam magam az „ételt nem dobunk ki, amikor a világon milliók éheznek”- alapelvhez.

Szépen alágyújtottam és vártam az eredményt. Fél órával később már az egész lakást áthatotta a romlott hús szaga:(  De én változatlanul valami csodában reménykedtem. Hogy majd, majd biztos mindjárt elmúlik...
Egy újabb óra elteltével Tamás kijött a konyhába, kicsit téblábolt, majd bűntudatosan annyit mondott: - Anda, lehet, hogy én ezt a húst mégsem merem bevállalni. Nagyon nagy baj?

Dehogy baj! Hatalmas kő esett le a szívemről. Az ötliternyi leves a wécében landolt, Tamás megállapította, hogy talán mégis levegőt kellett volna vennie a húsos-pult mellett. Aztán megbeszéltük, hogy a jövőben csak és kizárólag a supermarketben vásárolunk előrecsomagolt húst. Ha az sem válik be, majd legfeljebb vegák leszünk :)

Az esti bulira szerencsére a lakás átszellőzött, így semmi nem akadályozta a fergeteges hangulat kibontakozását…

Vendégvárás:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem tudom, ez a kép hogy sikeredett ilyenre. Pedig ennyire nem is füstöltük meg a vendégeinket:)

3 komment

Címkék: piac hús saigon

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr652146840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkánygyümölcs 2010.07.13. 19:19:27

Mi mindig neomagnollal mostuk át a húst főzés/sütés előtt, még a supermarketben vetteket is, darálthúst csak egy helyen mertünk venni, amúgy inkább magunk daráltuk. A zöldségeket/gyümölcsöket pedig Veggy's-zel mostuk át. Anyukám úgy 3 éve kapott kint nyúlpestist az epertől, fél év volt míg kijött, ráadásul a gyerekek mellett mi nem kockáztattunk.

Sun Flower 2010.07.13. 19:34:53

Ezt megértem. Mondjuk én nem akarok agyonfertőtleniteni, bár biztos, csak egyszer kell beszereznünk valami kórságot, és akkor majd másképp gondolom.... Inkább csak nagyon vigyázok, hogy mit hol eszünk, veszünk. Bár vannak dolgok, amiket nem lehet kivédeni. Csak bizni az ellenállóképességben....

sárkánygyümölcs 2010.07.13. 19:48:00

Mondjuk tényleg kiszámíthatatlan...a gon café nevű hely az pl. egy tök átlagos helyi étterem, elég koszos is, mégis soha nem lett ott senki beteg az ismerőseink közül, míg volt, hogy egy kifejezetten elegáns drága hely után volt szükség arra a bizonyos szatmári szilvára :)
süti beállítások módosítása