HTML

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Vietnámi orvoslás

2010.07.09. 14:35 Sun Flower

Többen aggódva kérdeztétek a bajaim kapcsán, hogy hogyan fordulhatunk itt orvoshoz, ki ír nekünk receptet betegség esetén. 
Nos, alapvetően fogalmunk sincs, hogy mi történne komoly baj esetén, nem is nagyon szeretnénk élesben kipróbálni… Nagyon komoly bajnál nyilván felülnénk az első repülőgépre…
Annyi biztos, hogy elvileg van biztosításunk, amit a visa-kártyánkhoz kötöttünk. Ez nagyon sok mindent lefed, a betegség- és balesetbiztosításon túlmenően rengeteg dolgot, még azt is adott esetben, hogy ha valami miatt letartóztatnának, egymillió forintig állják az óvadékot. Ígérem, mindent megteszünk, hogy erre ne kerüljön sor…
Azért amikor a biztosítást kötöttük, és megláttam ezt az alpontot, nagyon megdöbbentem. Nyilván nem véletlenül teszi bele a biztosító a lehetőségek közé. Ezek szerint ennyi honfitársunk kerül óvadék-által-szabadulós helyzetbe… Hm, tényleg elgondolkodtató…

Mint ez előző bejegyzésben írtam, alapvetően hiszem, hogy a szervezetem/szervezetünk megfelelően működik, tehát semmilyen orvosi ellátásra nincs szükségünk.
De a rosszullétem mélypontján a legkevésbé sem érdekelt, hogy kihez fordulhatok ingyenesen a meglévő biztosításom alapján. Számos magánklinika van, nyugati orvosokkal, akiket megkereshetnénk. Ha nem javult volna az állapotom, valamelyiket biztos felkeressük. Szerencsére erre nem került sor.

És azt is tudom, hogy van egy nagyon is tradicionális és sikeres vietnámi orvoslás, hallottam számos történetet. Amikor csak ránéznek az emberre, és máris tudják, mi a baja. Máris adják a legmegfelelőbb gyógynövénykeveréket. Okulva az elmúlt napokban történtekből, az biztos, hogy most elsőként egy ilyen gyógyító-ember elérhetőségét fogom beszerezni.

Amúgy ebben az egész betegség-dologban az itteni gyógyszertár-hálózat és a gyógyszerellátás a legmeglepőbb.
Először is, itt nincs a mi fogalmaink szerinti gyógyszertár.  A patika-tisztaságú, illatú üzleteket itt hiábavaló dolog is lenne keresni. Kis pultos bodegákban árulják a gyógyszereket. 
Itt nem létezik recept, meg semmilyen előírás.  Bármilyen gyógyszer szabadon kapható, bármilyen kiszerelésben.  Kérhetsz akár egy-két szem anti-biotikumot vagy bármilyen tablettát, fájdalomcsillapítót, szert, amire éppen szükséged van. A tanúsítvány ott van a gyógyszereken, tehát bevizsgált dolgokról beszélünk, csak éppen a hozzáférés és a fogyasztás szabályai kevésbé kontrolláltak. A morfin- és egyéb származékok nem hét lakat alatt őrzött dolgok, beszerzésükhöz nem szükséges külön főorvosi engedély…

Miután szinte minden bolt gyakorlatilag éjjel-nappal nyitva tart, a gyógyszertár is, nem lep meg, hogy ez utóbbiak között egyre több üvegfallal veszi körül magát és pici ablakon keresztül adja ki a gyógyszereket. Nyilván megvan a tapasztalatuk a nemkívánatos fogyasztókat illetően…

Bocs, talán már uncsi, de mi nem győzünk betelni az erkélyünkről nyújtott látvánnyal....

 

6 komment

Címkék: orvos vietnám gyógyszertár

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr742141008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.07.10. 01:33:56

ha jól tudom, régebben ázsia egyes országaiban addig kellett fizetni, míg az ember egészséges volt. mihelyst megbetegedett, az orvos ingyen kellett kezelnie a beteget.
vissza lehetne hozni!

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.10. 03:32:18

@Cerika: Ez így erős sarkítás. Nem komplett országra, területre, hanem esetleg egy-két fontosabb magánpedegre lehetett igaz. Már ha egyáltalán...

A mese szerint a kínai császár tartotta így az orvosát (meg esetleg pár főúr, aki villogni akart az ilyesmivel), de az orvos számára megvolt az a kellemetlen utóhatása is a felfogásnak, hogy nagyjából együtt temették a betegével, ha nem sikerült az orvoslása.

Úgy egyébként közel hasonló rendszerben álünk. Addig fizetsz, amíg egészséges vagy... Meg azon túl is.

Emlékeim szerint a helyi orvosokprofi, hozzáértő része a kórházakban található, abból a nagyobb városokban van normálisan, de kellemesen zsúfoltak, a zömük még hazai mérce szerint is lepukkant, viszont legalább aaz átlag vietnámi utál is orvoshoz menni, jobban bízik a helyi javasemberben, patikusban (mármint az emberben, aki mindenféle gyógyszert árul), a dédi receptjében vagy a kínaiban (mást se hisz el neki).

Az európai orvosra, orvoslásra mély gyanakvással néz, bár az európában végzett orvosokat nagyjából elfogadja. Ha az képben van a megszokott, helyi eljárásokban is, és a megfelelő folklorisztikus körülmények között kezeli. Kalandos, na.

nikkel 2010.07.10. 05:20:45

A cápauszony egy dolog: cápáknak nem jó, de embereket nem veszélyeztet. Azonban a "két-három szem antibiotikum" a legjobb recept a rezisztens kórokozók kitenyésztésére.

mossberg operator 2010.07.10. 07:29:14

az arany-haromszogben csodalkozol, hogy a morfin-szarmazekok szabadon elerhetoek....:)

sárkánygyümölcs 2010.07.13. 19:14:25

Mi a francia-vietnámi kórházban voltunk, közel van PMH kerüethez, nagyon jól beszéltek angolul, nagyon gyorsak voltunk, gyakorlatilag csak megnézte a kislányomat (popsi kiütést, tüdejét, torkát), nem írt fel kenőcsöt semmit, ez volt 400 ezer, nem volt drága. Ilyen fajta vietnami orvoslással nem próbálkoztunk, de van egy nagyon jó mozgásszervi klinika (ez inkább helyi terápiákat használ) a Pastourön, jó ha tudjátok, bár remélem sosem lesz rá szükség.

Sun Flower 2010.07.13. 19:28:38

@sárkánygyümölcs: Gondolom, ez az FV Hospital volt. Mi annak a közelében lakunk. Remélem, ennél közelebb nem is kerülünk hozzá, hacsak nem pszichológusként kérik a szolgáltatásimat :)
süti beállítások módosítása