HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Saigoni nehézségek

2010.04.21. 09:24 Sun Flower

Éppen ma két hónapja, hogy megérkeztünk Saigonba. És ez talán éppen elegendő idő ahhoz, hogy ittlétünk árnyoldalai is megmutatkozzanak.
Jóllehet tényleg csodálatos itt az életünk, és amúgy is, világ életemben igyekeztem a dolgokat pozitív szemmel nézni, azért kétségtelenül vannak nehézségeink.

Az első és legfontosabb – ahogy az már talán két korábbi bejegyzésemből is kiderült –, az otthon maradottak, Szeretteink hiánya. Ünnepek és hétköznapok nélkülük. Amikor elfog a vágy, hogy legalább csak egy-két órára, de Velük lehessek, átölelhessem Őket, halljam a valóságos hangjukat és lássam Őket szemtől szemben. Mert hihetetlenül jó találmány a skype, áldom is a sorsot, hogy nem a hatvanas években élünk a Hazánktól távol, emigrációban. Tudunk beszélgetni rendszeresen, látom az arcukat a monitoron, de azért ez nem ugyanaz.
És főként nem pótolja semmilyen szinten azt az érzést, hogy rátehetném Ibolya gömbölyödő pocakjára a kezem, érezve a Kicsi Baba első életjeleit...
Ezekkel az érzésekkel persze belülről kell megbirkóznunk.

De vannak kívülről jövő dolgok. Ezek közül a kommunikációs probléma az, ami olykor kifejezetten bosszantó tud lenni. Nem feltétlenül csak az, hogy elvétve találunk angolul beszélő vietnámiakat. Sokkal inkább a „loosing face”-ként emlegetett jelenség. Azaz, hogy soha és semmilyen helyzetben nem mondanak nem-et, nem ismerik el valamiről, hogy nem tudják, nem értik, mert ez arcvesztést jelentene számukra. Ezért nem kapjuk soha a „no” választ a „Do you speak English” kérdésünkre, hanem gyorsan válaszolnak és mutogatnak valamit, amiről azt gondolják, hogy releváns reakció lehet a kérdésünkre.
Így kerültem Hanoiban a Katedrálisnál a nyilvános wc-be, ahelyett, hogy megtudtam volna a húsvéti ceremónia kezdési időpontját.
És emiatt kaptam egyben, bőrösen a békát az étteremben, ahelyett, hogy a pincér visszakérdezett volna, hogy mit is szeretnék...

De ugyanezen okból furikázunk sokszor feleslegesen a taxiban, keresztül-kasul a városon. Nem, ez nem az otthoni jelenség, amikor a külföldieket városnéző körútra viszik felpörgetett órával, jó zsíros tarifáért!
Itt a jószándék megvan. És amikor megmutatjuk az előre gondosan kijegyzetelt címet a taxisnak, rábólint és elindul a maga feje után. Fogalma sincs, hogy hova kellene vinnie bennünket. És nem szól be a diszpécserközpontba, nem fordul oda a kollégához, hogy megkérdezze. Térképet sem használ, nincs neki. Egyszerűen elindul és megy.
Szerencsére már eléggé ismerjük a várost ahhoz, hogy mutatni tudjuk az útirányt. Felvetődött már bennünk, hogy nem szólunk, hanem egyszer végigvárjuk az utat és megnézzük, hova visz bennünket végül. Eddig nem volt türelmünk ezt a játszmát kipróbálni...

A másik, ami kifejezetten zavar, hogy itt Saigonban gyakorlatilag nincsenek járdák. Illetve  nagyonis vannak, de a járda nem a gyalogosoké, hanem kiülőhelyül szolgál a kis üzletekben, kifőzdékben dolgozó emberek számára. És persze a parkoló motorosok számára. Mindez a folyamatos utcaforgalom miatt zavaró leginkább. Nem elég, hogy az útkereszteződésen átkelni komoly kihívás a keresztbe-kasul kanyarodó motorok, autók miatt, de az utcán végigsétálni sem lehet biztonságosan.

Az az érdekes, hogy miközben a megérkezésünkkor elég jól beleszoktam ebbe a helyzetbe, Hanoiból való visszatérésünk óta valahogy rosszabbul viselem. Mint ahogy a bűzt is az utcákon, amikor egy-egy étterem, kifőzde, vagy pláne, szemetestartály mellett elsétálunk. Mint írtam, Hanoi összességében rendezettebb, szervezettebb város. És mivel ott szinte minden nap esik az eső, van, mi elmossa az utca szennyét. Itt nincs. Ittlétünk óta összesen négyszer esett, abból kétszer alaposabban, értve ezalatt, hogy valóban átláthatatlan volt a vízfüggöny. De ez nem tudta átvenni egy alapos nagytakarítás szerepét.

Ide amúgyis komoly tudatformálás kellene. Folyamatos propaganda, megértetni azt, hogy milyen szinten teszik tönkre a környezetet ezzel a folyamatos szennyezéssel, szemeteléssel. Mert itt jelenleg reflex-szerűen, zsigerből jön a mozdulat, hogy azonnal leejtik a kezükből a keletkező hulladékot. Ott, ahol éppen vannak. Utcai szeméttárolót pedig szinte sehol nem találni. Maximum az újonnan épült csilli-villi bevásárlóközpontok környékén.

A szemét döntő többsége a csatornanyíláson keresztül a folyókba vándorol. Nem csoda, hogy olyan a Saigon folyó vize, ahogyan azt korábbi fotóinkon láthattátok.

A múlt héten a negyedik kerületben volt egy megbeszélésünk. Az itteni Chicago-ként emlegetik ezt a városrészt. Igaz, mint mindenhol, itt is komoly városrendezési munka kezdődött, a kis düledező házak között már felhúztak jónéhány modern, többemeletes épületet. A tárgyalófél az egyik ilyenben bérel irodát, de ha már ott jártunk, tettünk egy sétát a megbeszélés után a környéken. A fotók jól mutatják, hogy miről is beszélek...


 

4 komment

Címkék: környezetszennyezés saigon honvágy

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr511939128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benyo83 2010.04.21. 11:32:57

Hogy őszinte legyek, én már vártam egy ilyesmi bejegyzést. A leírtakon nem lepődtem meg. Biztos, hogy a sok szép és jó élmény mellett nem egyszerű elviselni a rendezett európai szemnek-orrnak-fülnek-agynak a különböző ingereket. Lehet, hogy a csodás távol-kelet tör föl, mint a talajvíz gazdaság, ipar, kereskedelem etc. terén, de abszolút egyetértek abban, hogy radikális tudatformálás nélkül ez még sok100 évig így marad a Földnek azon a részén...
A lelki részét meg májusig kibírni!!! :):)

bldo 2010.04.21. 12:13:26

Durva. Durvadurvadurva.
Nekem az ilyen "nagy megvilágosodás" (vagy nem is tudom minek nevezzem) Mui Ne-ben volt, amikor betévedtünk egy helyi piacra. Előtte is jártunk már piacokon Hanoi-ban és Hoi An-ban, azok teljesen átlagos piacok voltak, akár itthon is lehettek volna - leszámítva persze a sok egzotikus zöldségtől/gyümölcstől meg a számtalan nón lá-t hordó asszonytól eltekintve. :)
A Mui Ne-i piac viszont rettenetes volt:légyfelhők, mindenféle szagú és állagú húsfélék, szétdobált szemét mindehol (kagylóhéjtól kezdve a zöldségek felesleges részeiig), satöbbi. Lőttem egy pár képet, de még nem jutottam el a feldolgozásukig (végülis csak alig két éve volt), pedig érdemes lenne látni.

Ami nekem igazán érdekes volt még (és ha őszinte szeretnék lenni, akkor bizony élveztem is) az az a szokás, hogy az utcai étkezőhelyeken a vendégek egyszerűen ledobálják a csontot meg a mindenfélét az asztal alá. Aztán ha cserélődnek a vendégek, néha leslagozzák a járdát az asztalok alatt, lemosva a sok mindenfélét. Ez néhány napig roppant jópofa volt, nem tudom, hogy hosszú távon hogyan viszonyulnék hozzá.

sellőlány 2010.04.21. 12:43:45

Nekem pedig kapásból Jakarta ugrott be, én legutóbb ott találkoztam úszó szeméthegyekkel (Batavia városrész). Azontúl felmerül bennem a kérdés, vajon jobbak vagyunk-e náluk? Azzal, hogy kukába hajigáljuk a tömegfogyasztásunk maradványait és azzal letudjuk a tisztaságot, valóban tudjuk-e hova kerül a szemét? És hol van még ehhez Amerika? Lakosságának életmódja 20 Földnyit emésztene fel, ha mindenhol úgy élnének, ahogyan ott.

embé 2010.04.23. 12:07:06

Szia Andi!
Már többször bele-bele kukkantottam a blogodba, de most éreztem először, hogy most már össze kell szedni magam, hogy regisztráljak. Megtettem! (Ez ugye majdnem olyan bátorságról tesz tanúságot, mint elköltözni a világ végére, nem?)
Miért is írok?
Először is gratula a stílushoz, nagyon jó - határozottan élvezetes olvasni a készülő könyvedet. Mert az lesz belőle, gondolom.
Másodszor, igazán nagy dolog, amibe belefogtatok - kitartás!!
Harmadszor, és azt hiszem ez a lényeg: két hónapja vagytok kint - és én hiányolom az embereket az írásaidból. Ha nincs ember, akkor nincs kultúra, nincs történelem, nincs semmi, csak kövek (épületek, romok), időjárás (eső, napsütés) és szemét ...
mb
süti beállítások módosítása