Online Pszichológus

HTML

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Mekong Delta - 2.nap - Ben Tréből Can Thóba

2010.03.25. 07:50 Sun Flower

Tamás korán reggel felkelt és körbesétált feltérképezni a lehetőségeket. Este ugyanis megbeszéltük, hogy motorral körbejárjuk a környéket. Kiderült, hogy nem tudunk motort bérelni, mert itt a hatóság komolyan veszi a dolgokat, hiába van nemzetközi jogosítvány, az nem vietnámi. Mennek viszont teherszállító hajók a környéken mindenfelé, egy pasi azt javasolta, hogy kéredzkedjünk föl az egyikre.

Így szépen kisétáltunk a folyópartra és nézegettük a szorgos rakodást. A kutya sem törődött velünk, de még az árusok sem. Meg-megálltam némelyiknél, nézegetve a hatalmas kókuszdiókat, hogy valamelyiket megvegyem. De semmi, a magyar piacokon megszokott „Mit adhatok, aranyoskám?” kedveskedés, még csak rám se néztek. Azért végül csak sikerült szert tennem egy szép példányra, boldogan szürcsölgettem az édes levet.

A rakodómunkások természetesen nem beszélnek angolul, egyáltalán nem értették, hogy velük szeretnénk utazni, pedig kézzel-lábbal magyaráztunk. Végre odajött egy nő segíteni, de ő meg hosszasan beszélgetett velük és egy szót sem fordított. Csak annyit nagy nehezen, hogy 50 ezerért elvisznek minket. De hogy hova, az azóta sem derült ki. Az előző napi élmények nyomán kockázatosnak ítéltük ezt a vállalkozást, ezért továbbsétáltunk.

A következő hajónál megtudtuk, hogy nem szállíthatnak külföldieket, félnek a hatóságtól. Így jobbnak láttuk átprogramozni a terveinket. Kicsit bóklásztunk még az amúgy nagyon csendes és meglepően tiszta városkában, majd eljutottunk a helyi buszvégállomáshoz. Ott sikerült megértetnünk, hogy Can Thóba szeretnénk eljutni. Intett egy nő, hogy pattanjunk fel a buszra, ez majd bevisz minket a távolsági buszvégállomáshoz. A sofőr és komplett, népes családja éppen kényelmesen az ebédjét fogyasztotta, szélesen mosolyogtak ránk, majd miután jóllaktak, úgy, ahogy voltunk, az egész társasággal elindultunk. Pár perc alatt elérkeztünk a célállomásra. Itt meglátogattam a mellékhelyiséget, ahol egy nő 500 dongost lobogtatott, jelezve, hogy ennyibe kerül.

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy fizetni csak és kizárólag a guggantós wc-kben kell. Hiába, az igazi élményt sehol nem adják ingyen J

Ha már ki kellett fizetnem ezt a kemény ötforintnyi összeget, vettem a bátorságot, hogy pár fotóban megörökítsem a terepet…

Háromórás buszozás, közben kompon való átkelés nyomán érkeztünk Can Thóba. Ami gyakorlatilag az első perctől kezdve kárpótolt minden korábbi tortúráért, feledtette a rossz élményeket.

Besétáltunk a városközpontba, ahol másodikra találtunk egy nagyon korrekt szállodát 200 ezer dongért. Közvetlenül a főtéren, Hó apó szobránál. Este a vízparton vacsoráztunk, kifejezetten a révfülöpi móló emlékeit idézte bennünk a környezet.

Közben kicsit piacoztunk is, Tamás kapott egy újabb géz-inget, ezúttal zöldet. Meglepő módon most nem ellenkezett. Hiába, ha egyszer rákap valaki a shoppingolás ízére… Innentől kezdve aztán ruházhatom nyakra-főre J

Séta közben megállapítottuk, hogy itt különösen elszaporodtak a kicsi vietnámi sünikék. Tudjátok, amiknek nincs tüskéjük, de hosszú farkuk nő. Mi már következetesen csak így emlegetjük őket, mert megfogadtam, hogy az igazi nevüket többé ki sem ejtem a számon. Még a füves parkba is bemerészkednek, pedig a környező utcák gyakorlatilag teljes egészében piacot jelentenek, elképesztő szennyel és bűzzel, zöldség és húsáruval, ahol a békától a csigáig minden kapható.

A város 10 órakor elcsendesedett. Hamarosan mi is, mert hajnali kelést terveztünk, hogy idejében ott lehessünk az úszópiacon.

 

 Hangulatos kis tó Ben Trében, aminek a partja mentén volt a szállásunk:
 
 Tamás a kikötőben. Rorschach-táblásra izzadta a pólóját :-)

 A helyi busz, amin a sofőr családja is velünk utazott:

 A guggantós wc:
 
 Ez talán zuhany lehet a wc-ben, bár csapot nem találtam...
 

 A wc előterében akár kádban is lehet fürdeni. Már ha valakinek van hozzá gusztusa :-)

 
 A wc bejárata előtt viszont gyönyörű virágok, kis baromfiudvarral:
 
 Építjük szorgalmasan a kapcsolatainkat. Még a kompon is :-)
 
 Fotó a kompról. Jönnek, mennek a hajók:
 
 A Révfülöpöt idéző vacsoránk Can Thóban, a Mekong partján:
 

9 komment

Címkék: delta vietnám komp mekong

Online Pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr731866909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panograph 2010.03.25. 10:25:21

Rorschach-tábla ... mindez egy pszichológus "tollából" Imádom!

trichterwinde · http://trichterwinde.blogspot.com 2010.03.25. 13:35:38

Kedves Andrea,
már egy idejes olvasgatom a blogod, pontosabban vissza is olvastam az egészet. Valami fantasztikus :))) Azért az a wc, az komoly... Olyan, mintha mindjárt be akarna szakadni áááá...
Alig várom a következő bejegyzést :)

benyo83 2010.03.27. 11:07:14

Ahha, szóval ez a Rorschach-tábla az, amikor azt kérdezi a picológus, hogy "mit látsz a képen", a páciens meg közli, hogy a "szomszéd kutyája éppen széttép egy viet sünit?" :):):):):)

Sun Flower 2010.03.27. 12:45:21

@trichterwinde:
Nem szakad az be, ahhoz túl jól van megépítve. Ezért nem cserélik le angolosra... :-)

Sun Flower 2010.03.27. 16:17:37

@benyo83:
Majdnem :-)
Ez az az asszociáció, amire azt mondja a psy: "Uram, Önnek furcsa képzettársítása, bizarr fantáziája, sőt mondhatni, talán némi komplexusa is van az amúgy kis aranyos, ártatlan és kiszolgáltatott viet sünikkel kapcsolatban. Erre a rendkívül súlyos és soron kívüli orvoslást igénylő tünetre kizárólag a viselkedésterápia jelenthet gyógymódot. Oda kell menni a közelükbe és megpróbálni megsimogatni őket." :-)

benyo83 2010.03.30. 23:47:35

@Sun Flower: na ez most kiverte a biztimet! :) Mivaan???? :))))))))))))

Sun Flower 2010.03.31. 15:32:33

@benyo83:
Majd elmesélem Skype-on. Szivecskés keretű életképben :-)

sárkánygyümölcs 2010.07.12. 11:29:51

Mi csupasz farkú mókusnak hívjuk őket :)

Sun Flower 2010.07.12. 14:14:32

@sárkánygyümölcs: Igen, olvastam a blogodban... az is aranyos :) Lefényképeznem viszont még sosem sikerült egyet sem. Sajnos... vagy szerencsére...
süti beállítások módosítása