Online Pszichológus

HTML

Online Pszichológus

Vietnám, napfény, rizsföldek, nádkunyhó

Utazások Ázsiában, élet Vietnámban, kalandok és komolyságok. Mindez egy pszichológus tollából, fűszerezve és fotókkal illusztrálva.

Egy pszichológus naplójából

Szeretném figyelmetekbe ajánlani másik blogomat, mely pszichológiai témákat tartalmaz. Élethelyzetekről, sorsokról, mindennapokról írom le a gondolataimat. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

Hozzászólások

Hanoi 1000 éves (1.rész)

2010.10.06. 20:04 Sun Flower

Valahogy rémlik, hogy egyszer már megírtam Vietnám történetét, de a WORD-formátumban immár 120 oldalasra duzzadt blogbegyzéseimből sehogyan sem találom. (Csak mellesleg, ez kb. már egy 300 oldalas könyvnek felel meg. Ha esetleg egy könyvkiadó erős késztetést érezne, nehogy visszafogja magát…. Várom az ajánlatokat... És még profibb fotókkal tudunk szolgálni, melyek nagy részét Tamás jelenleg hét lakat alatt őrzi:))

Szóval, ha én nem találom, valószínűleg más sem fogja, így szépen leírom inkább most (újra), Hanoi 1000. születésnapja apropóján.

Vietnám múltja, de még a jelene is tele van misztikus, mitikus történetekkel, legendákkal.
A legrégibb legenda természetesen a vietnámi nép eredetére vonatkozik.

Az ősi mítoszok szerint az első vietnámi emberek a Sárkány Lord Lạc Long Quân és a Hallhatatlan Âu Cơ tündér leszármazottai. Kettejük házasságából összesen 100 fiú született és egy darabig nagy békességben éltek, ahogyan az már lenni szokott a kapcsolatok elején…
Egy szép, vagy kevésbé szép napon azonban Lac Long Quan azt mondta az asszonyának: „Te tündér vagy, én pedig sárkány, el kell tehát válnunk.”

Âu Cơ valóban egy tündér lehetett, mert szemrebbenés nélkül felköltözött a hegyekbe 50 fiával egyetemben. :)
Lord Lạc Long Quân a maradék ötven fiával pedig a tengerhez ment. A sorban legidősebb gyerekből lett Vietnám első királya. Ezzel megalakult a Hùng királyság (Hùng Vương vagy Hồng Bàng Dinasztia) 4000 évvel ezelőtt.

Ha már itt tartunk, nem hagyhatom komment nélkül a történetet. Egy mai férj szájából mindez valószínűleg így hangzana: „Te egy sárkány vagy drágám, el kell tehát válnunk…” És persze nem túl sok évezredes dinasztia alapul manapság az ilyes párbeszédek nyomán…:)

De legyünk komolyabbak és térjünk át Hanoi történetére. 1010-ben Ly Thai To császár költöztette udvarát a mai Hanoi város területére, melyet akkor „Felszálló Sárkány” néven kiáltott ki fővárosnak. A névadás egyébként egy látomás alapján történt: amikor a császár felnézett az égre, hogy mely helyet válasszon lakóhelyül, egy aranysárkány repült fel a mennybolt felé, jelezve a legalkalmasabb helyszint.

Ettől kezdve igen változatos történelmi események zajlottak Hanoiban, melyeket a blogom terjedelmi korlátait figyelembe véve még dióhéjban sem tudnék összegezni. A lényeg, hogy a fővárost 1831-ben nevezték el mai nevén Hanoinak.

Hanoi történelméből azonban mégiscsak meg kell említenem Le Loi király szerepét, aki a XV. században kemény csatát vívott a kínai hadsereggel szemben. A legenda szerint a Mennyei Erők adtak neki bűvös kardot, hogy legyőzhesse az ellenséges csapatokat.
A győzelem után a király jól megérdemelten békésen csónakázott, amikor megjelent egy teknősbéka, a szájába vette és elvitte ezt a bűvös kardot a víz mélyére. Azzal, hogy ha igazán szükség lesz rá, majd visszahozza...

Ezt a tavat ma Hoan Kiem tónak nevezik és Hanoi központi részén található. A tó közepén turisták által megközelíthetetlen, misztikus hangulatú Teknőstorony áll.

A bizonyos feljegyzésekben „Szörnyeteg”-nek titulált teknősbékát a legendás Loch Ness-i szörnyhöz hasonlóan időről időre, a mai napig is látni vélik felbukkanni. A szemtanúk élete állítólag szerencsés fordulatot vesz a megpillantása után.

Nem tudni, mi az igazság.
Ahogyan azt sem, hogy a mostani ünnepségsorozat kapcsán felröppent hírnek mi a valóságtartalma. Annyi bizonyos, hogy Hanoi 1000 éves fennállását egy tíz napig tartó ünnepségsorozat övezte.
Voltak beszédek, előadások, számos zenei, színházi rendezvény.

Éppen a magyar hírportálon, az index.hu -n bukkantam rá egy cikkre, miszerint a kommunista honatyák beszéde közben bukkant fel legutóbb a legendás teknős alakja. Ez egy MTI-től átvett hír. Hogy az MTI honnan vette, igazán nem tudom...

Utánakerestem, de az itt megjelent hírek között nyoma sincs.
Utána is kérdeztem: állítólag volt erről hír, de utólag levették. Mert félreértés volt... Találtak a teknős páncéljában néhány horgot…
A böngészés közben megtalált egyik blog fotóit elnézve lehet benne valami...

Pedig annyira, de annyira szeretném hinni, hogy a legendák ma is élnek….:)
 

 Hanoi 1000. születésnapját Saigon is ünnepli. Sarló és kalapács a Városháza előtti téren
 Ünnepi disz ugyanott, kicsit más szemszögből...
 A buszon ülve, piros lámpánál kaptam el a pillanatot. Mossák a sávok közötti korlátokat. Sajnos, későn kaptam észbe... Legalább húszan voltak, de mire előkaptam a gépet, a busz elindult :(
 Most ilyen az ünneplő Ben Thanh, Saigon főtere, esti pompában. Csillag, sarló, kalapács, sárkányok. Minden együtt. Egészen varázslatos kavalkád...
 Minden pernek elébe megyek: ezt a képet a jelzett blogról plagizáltam.
Muszáj volt. Tényleg nem tűnik annak a bizonyos teknősbékának...
... a teknőst anno ilyennek szobrászták (korábban már feltett fotó) . Ugye, van némi különbség?...
Szintén ismételt kép: a Teknőstorony a Hoan Kiem tó közepén


 

5 komment

Címkék: legenda éves hanoi 1000 teknősbéka

A bejegyzés trackback címe:

https://bencsikandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr492351509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bldo 2010.10.07. 14:17:50

Az utolsó kép szövegénél a tó neve nem jó :)

ZebWolf · http://vietnamihetkoznapok.blog.hu/ 2010.10.09. 17:25:07

remélem, nem baj, hogy felhasználtam ezt a bejegyzést :)
forrást is megjelöltem és a szövegeken sem változtattam :D
vietnamihetkoznapok.blogter.hu/436975/hanoi_1000_eves_1-2_resz

Sun Flower 2010.10.12. 13:08:32

@ZebWolf: Dehogy baj, köszi ZebWolf :)

2012.10.27. 22:41:01

A teknőst nem "szobrászták", hanem kitömték, mert ez az igen idős teknős még a 70-es években elpusztult, sok-sok kis teknős kihozta a partra. A kitömött öreg teknőst meg lehet tekinteni a Ngoc Son pagodában, a tó másik szigetén álló építményben, a fénykép szerinti kiállításban. Adatai szintén fel vannak tüntetve. Úgy emlékszem, hogy 250 kg, és 2 - 2,5 m hosszú. Jelenleg van még egy másik hatalmas teknős sok kisebbel él még a Hoan Kiem tóban. A második teknőst nemrég kifogták és meggyógyították a sebeit és utána visszaengedték a tóba. Néha feljön a felszínre napozni vagy levegőzni.
süti beállítások módosítása